Sollicitatiebrief kok

Als recruiters in de horeca gespecialiseerd in de werving en selectie van koks schrijven wij over horeca gerelateerde onderwerpen. Deze keer over de sollicitatiebrief van een kok. Met een goede sollicitatiebrief in combinatie met een goed cv, krijgt een kok vrijwel gegarandeerd een uitnodiging voor een gesprek.

Waarom zijn we hier zo stellig in? Daarvoor zijn een aantal redenen. Ten eerste is de arbeidsmarktpositie van een zelfstandig werkend kok goed. Ten tweede laat een kok die een beetje aandacht aan zijn sollicitatiebrief schenkt een groot deel van de concurrentie direct achter zich. Wij zien veel brieven van solliciterende koks en het merendeel van de brieven is helaas niet om over naar huis te schrijven. Daar liggen dus kansen!

Een goede sollicitatiebrief bestaat uit een brief waarin je je motivatie voor die ene baan toelicht  en een CV waaruit opleiding, ervaring, persoonlijke gegevens en vaardigheden blijken. En natuurlijk gaat het vooral om het laatste. Degene die het cv bekijkt moet eigenlijk in één oogopslag zien of de kok voor hem of haar bedrijf interessant is.

Eerst de brief. Ons advies is die vooral kort te houden. Omschrijf kort en bondig waarom je solliciteert en waarom jij de beste kandidaat bent. Het allerbelangrijkste is vooral dat je niet in een aantal valkuilen stapt maar laat zien dat je over de functie hebt nagedacht.  

Valkuilen

  • Een brief vol taalfouten! Bizar maar waar. Wij zien zelden een sollicitatiebrief zonder taalfouten. En natuurlijk is niet elke kok een taalgeleerde maar een d of t op de juiste plaats is toch wel een vereiste om een beetje serieus genomen te worden. Als of dan, hen, hun of hunnie. Als je er zelf niet goed in bent, laat dan de brief nakijken door iemand die wel goed is in Nederlandse spelling en grammatica.
  • Een brief die het cv herhaalt: niet doen! Het wekt irritatie op en voegt helemaal niets toe.
  • Gebruik niet voor elke functie dezelfde brief! Je zult de koks de kost moeten geven die voor elke vacature dezelfde brief gebruiken en door de mand vallen omdat ze bijvoorbeeld naar iets verwijzen wat niet in de bewuste vacaturetekst staat.
  • Wél doen: omschrijf waarom het bedrijf en de functie jou interessant lijken en waarom jij de juiste kandidaat bent voor de baan. Onze voorkeur gaat uit naar een korte brief van maximaal 1 A-4tje. De ervaring leert dat de meeste recruiters vooral naar het cv kijken.

Het CV

Er zijn diverse wegen die naar Rome leiden en zo zijn er ook diverse manieren om een cv op te bouwen. Waar het om gaat is dat er logische opbouw is, dat de sterke punten naar voren komen, dat je subtiel laat zien dat je gegroeid bent, dat je een teamspeler bent. En nogmaals. Het cv is het belangrijkste document en daar moet dus aandacht aan geschonken worden. Kijk bij een sollicitatie ook of het cv moet worden aangepast. Een cv is nooit helemaal volledig en soms is het goed om feiten die je normaal gesproken niet vermeldt, bij die ene functie wel op het cv te vermelden.

Voor een cv van een kok adviseren we bijna altijd om een foto “in actie” te plaatsen. Achter het fornuis in een buis geeft volledig het beeld weer dat je wil uitstralen. Hier solliciteert een kok!

De opbouw van een gangbaar CV is meestal:

  1. Persoonlijke gegevens (liefst met foto)
  2. Profiel: korte omschrijving wie je bent en wat je kunt
  3. Je opleidingen. Vermelden in welke periode, welke school/instituut en of je ‘m hebt afgerond
  4. Werkervaring: waar heb je de afgelopen periode gewerkt (laatste werkplekken het eerst vermelden)
  5. Laat zo mogelijk zien wat je kan. Voeg bijvoorbeeld als bijlage foto’s van door jou opgemaakte borden bij.

Met name het laatste zal werkgevers als vliegen op de bekende stroop laten afvliegen.

Hobby’s op een cv? Tenzij functioneel voegt het in onze beleving niet heel veel toe. Tenzij het weer functioneel is. Als er in een vacature nadrukkelijk om een coach/opleider wordt gevraagd, dan is het heel fijn als je coach bent van de plaatselijke voetbalclub.

Een goed cv laat in een heel korte tijd zien wie je bent en wat je kan. Verpruts de kansen niet door een prul van een cv te maken. Zorg dat je als kok een voorsprong neemt in plaats van dat je op achterstand wordt gezet.