Jobhoppen of een paar jaar dezelfde baan? Wat zijn logische carrièrestappen

Als recruiters in de horeca gespecialiseerd in de werving en selectie van koks schrijven wij over horeca gerelateerde onderwerpen. Deze keer over het maken van verstandige keuzes. In het begin van je loopbaan als kok gaat het erom heel veel ervaring op te doen in de professionele keuken en zoveel mogelijk te leren. Dat kun je natuurlijk het beste doen bij een chef die zijn* vak uitstekend beheerst en er lol in heeft zijn vakkennis over te dragen aan een nieuwkomer.

Veel ervaring opdoen en veel leren als kok zal vaak betekenen dat je dagelijks meer uren draait dan in je contract is vastgelegd. Dit is (helaas) gebruikelijk in het horecavak, waar sinds een paar jaar geen centraal afgesproken arbeidsvoorwaarden meer gelden (cao). Je moet dus meestal zelf hierover onderhandelen – en dan maar zien wat je in de praktijk tegenkomt. Dat hoeft helemaal niet vervelend te zijn, als daar maar tegenover staat dat je in de vele uren die je draait ook veel leert. Zodra dat voor je gevoel niet (meer) zo is, wordt het tijd uit te kijken naar een andere baan met een betere leermeester.

Of jobhoppen verstandig is hangt dus enorm af van of en hoeveel je opsteekt van je huidige baan en natuurlijk hoeveel plezier je erin hebt. Wij raden in principe beginnende koks aan ongeveer elk jaar van baan te wisselen, zodat je ervaring opdoet in verschillende soorten keukens, in verschillende posities en met diverse types leidinggevenden. Maar als je het geluk hebt al vroeg een goede chef/leermeester tegen te komen die bereid en in staat is je langdurig uit te dagen en de fijne kneepjes van het vak bij te brengen, zou je natuurlijk gek zijn als je snel vertrekt!

Naarmate je verder komt in je carrière, beter weet in wat voor keuken je je thuis voelt en waar je het beste in bent, is de kans groot dat je een baan vindt voor langere tijd en zelf mensen gaat opleiden. Of misschien is het dan juist tijd je eigen zaak te starten en eindelijk alles te kunnen doen zoals jij vindt dat het moet!

*Waar we ‘hij’, ‘hem’ en ‘zijn’ gebruiken bedoelen we natuurlijk ook ‘zij’ en ‘haar’, beste dames!